DERSLER
Bilgi paketi için TIKLAYINIZ.
I. YARIYIL
ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I dersinde Osmanlı Devleti'nin Yapısı ve Çözülme Sebepleri, Osmanlı Devleti'nde Meşruti Gelişmeler ve Entellektüel Hareketler, İttihat ve Terakki Partisi´nin Yönetimi ve Devletin Son Aşaması, Mondros Mütarekesi ve Ona Bağlı İşgaller, Osmanlıdan Toprak İstekleri ve Paris Barış Konferansı, Mustafa Kemal Paşa'nın Fikirleri ve Anadoluya Geçişi, İstanbul'un İşgali, Türk Halkının Tepkisi ve Diğer Önemli Gelişmeler, Meclisin İlk Faaliyetleri ve İlk Kanunlar, Milli Mücadelede Cepheler, Güney ve Güneydoğu Cephesi, Milli Mücadelede Cepheler, Batı cephesi, İlk İşgaller ve Milli Ordular, Sevr Anlaşması ve Türk Milleti Üzerindeki Etkisi, Milli Mücadelenin Siyasi Tarafı, Mudanya Ateşkesi ve Lozan Barış Anlaşması, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, Atatürk İlkeleri (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık) konuları işlenecektir.
PSİ191 PSİKOLOJİYE GİRİŞ
Bu derste ele alınan konular arasında duyum, algı, öğrenme, bellek, kişilik, gelişim psikolojisi, psikolojik bozukluklar ve sosyal psikoloji yer almaktadır.
SOS101 SOSYOLOJİYE GİRİŞ I
Bilim olarak sosyoloji, Batı'da sosyolojinin gelişmesi, Batı sosyolojisinde başlıca konular ve kavramlar, Türkiye'de sosyoloji, Türk sosyolojisinde başlıca konular.
SOS103 SOSYOLOJİDE METİN OKUMA
Sosyolojik Düşünme, Sosyolojide Temel Gelenekler Seçilmiş Metinlerin Analizi.
SOS105 FELSEFEYE GİRİŞ
Felsefenin ve Filozofun Özellikleri Bilgi ve Bilgi Çeşitleri Bilgi Felsefesi Ahlak Felsefesi Din Felsefesi Siyaset Felsefesi Bilim Felsefesi Sanat Felsefesi.
TDL101 TÜRK DİLİ I
Dilin Tanımı, özellikleri, Dil-ulus, dil-düşünce ve dil-kültür ilişkisi, Yeryüzündeki diller, Türk dilinin diller arasındaki yeri ve tarihsel gelişimi, Atatürk’ün dil devrimi, dil anlayışı, dil çalışmaları, Türk dilinin ses özellikleri, Ses olayları, Yazım kuralları ve uygulaması, Noktalama işaretleri ve uygulaması, Sözcük bilgisi,Kök-ek ve gövde, Yapım ekleri, çekim ekleri, Sözcük türetme yolları.
YDL101 İNGİLİZCE I
Öğrencilerin günlük hayatta ihtiyaç duyabileceği fonksiyonel ve sosyal dil becerileri Yeni kelime ve gramer bilgilerinin gerçekçi bir bağlamda pratiği.
II. YARIYIL
ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II
"Modern Türkiye´nin doğuş ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeler."
PSİ192 SOSYAL PSİKOLOJİ
Bu derste ele alınan konular, sosyal psikolojide kuram ve yöntemler, sosyal algı, sosyal biliş, benlik, tutumlar, önyargı, toplumsal etki, kişilerarası sevgi ve ilişkiler, olumlu toplumsal davranışlar, saldırganlık ve uygulamalı sosyal psikolojidir.
SOS102 SOSYOLOJİYE GİRİŞ II
Küçük grupların özellikleri; birey ve grup üyeleri ilişkisi; grup ve sosyal ortam; grup yapısının oluşumu ve küçük gruplarda etkileşim süreçleri; grup dinamiği teorileri.
SOS104 KURUMLAR SOSYOLOJİSİ
Kurum Kavramı, Kurumlara Yaklaşımlar, Temel Kurumlar (Siyaset Kurumu, Ekonomi Kurumu, Din Kurumu, Aile Kurumu, Eğitim Kurumu, Serbest Zamanlar Kurumu).
SOS106 KÜLTÜREL ANTROPOLOJİ
Antropolojinin temelleri, Kültür kavramı, İnan Kültürü Tarihi, Antropolojide Hastalıklar, Aile ve Evlilik, Küreselleşme ve kültür.
TDL102 TÜRK DİLİ II
Yazım kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması, sözcük bilgisi; kök-ek ve gövde, yapım ekleri, çekim ekleri gibi unsurları kavratmak. Türkçeyi yazılı ve sözlü ifadede doğru kullanma becerisi kazandırmak. Doğru cümle, paragraf ve metnin nasıl oluşturulduğunu göstermek; bu konudaki becerileri geliştirmek.
YDL102 İNGİLİZCE II
Öğrencilerin günlük hayatta ihtiyaç duyabileceği fonksiyonel ve sosyal dil becerileri, yeni kelime ve gramer bilgilerinin gerçekçi bir bağlamda pratiği.
III. YARIYIL
PSİ291 PSİKOLOJİ TARİHİ
Derste psikolojinin felsefedeki, biyolojideki ve deneysel çalışmalardaki kökleri değerlendirmektedir. Ardından, bilişsel psikoloji geçmişi ve bugunü ile ele alınmaktadır.
SOS201 SOSYOLOJİ TARİHİ 1
İbni Haldun, Niccoló Machiavelli, Francis Bacon, Renè Descartes, Thomas Hobbes, Montesquieu ve Jean-Jacques Rousseau’nun sosyal teorilerini ve sosyolojik düşünceye etkilerini öğretmek.
SOS203 TÜRK SOSYOLOJİSİ TARİHİ 1
Türk Sosyolojisinin ortaya çıkış koşulları, Ziya Gökalp, Prens Sabahattin ve sosyolojik düşünceleri.
SOS205 KENT SOSYOLOJİSİ
Kent kavramının tarihsel süreçteki yeri, kentleşme, kentlileşme kavramları; Kent sosyolojisi kuramları; Kentsel dönüşüm uygulamaları, Türkiye'de kentleşme ve gecekondulaşma.
SOS207 SOSYAL BİLİMLERDE YÖNTEM
İlk bölümde toplumsal araştırmaların boyutları, metodolojik yaklaşımların farklılıkları, literatür değerlendirmesi ve etik kaygılar işlenecektir. İkinci bölümde bir araştırma ödevi hazırlanacaktır.
SOS209 KLASİK MANTIK
Bu dersin konusu, klasik mantık ve ve mantık çalışmalarının tarihçesi, kavramlar arası ilişkiler, tanım bilgisi, önermeler arası ilişkileri, kıyas, kıyas çeşitleri ve sembolik mantık temel alanlarıdır.
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS GRUBU 1
SOS/AD201 SAĞLIK SOSYOLOJİSİ
Dünya’da ve Türkiye’de sağlık kurumunun gelişimi, temel kavramlar, sağlığı etkileyen faktörler, temel sağlık kuramları, değişme süreçleri.
SOS/AD203 SPOR SOSYOLOJİSİ
"Sporun tarihsel süreç içerisinde geçirmiş olduğu aşamalar ve bu aşamaların toplumsal yaşam ile olan bağlantısı;Bir ideolojik alan olarak spor ve toplum üzerindeki etkileri;Sporun; siyaset-ekonomi-medya ile olan bağlantıları;Spordaki şiddet ile toplumsal yaşamdaki şiddet arasındaki bağlantıların sorgulanması."
SOS/AD205 EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ
Edebiyat ve Sosyoloji ilimleri arasındaki yakınlık.
IV. YARIYIL
PSİ292 ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ
Öğrenmeye ilişkin temel kavram ve ilkelerin yanında, klasik ve edimsel koşullanma detaylı olarak işlenmektedir.
SOS202 SOSYOLOJİ TARİHİ 2
Claude-Henri Saint-Simon, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Pierre-Joseph Proudhon, Karl Marx, Auguste Comte, Herbert Spencer ve Frédéric Le Play’in sosyal teorilerini ve sosyolojik düşünceye etkilerini öğretmek.
SOS204 TÜRK SOSYOLOJİSİ TARİHİ 2
Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze Türk sos sosyolojisinin başlıca isimleri ve temel tartışmaları.
SOS206 SİYASET SOSYOLOJİSİ
Siyaset kavramı, siyaset sosyolojisi ve siyaset bilimi karşılaştırması, iktidar ve devlet bağlantısı, siyaset sosyolojisine ilişkin yaklaşımlar, değişen siyaset algısı.
SOS208 NİCEL VE NİTEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
İlk bölümde nitel ve nicel araştırma teknikleri öğrenilecek, ikinci bölümde ise bir araştırma ödevi hazırlanacaktır.
SOS210 SEMBOLİK MANTIK
Simgeleştirme, kümeler mantığına giriş; kümeler mantığı. Kavramların sembolleştirilmesi. Niceleyiciler. Doğrulayıcı çizelge ile tutarlılık, geçerlilik ve eşdeğerliğin denetlenmesi. Çözümleyici çizelge ile tutarlılık, geçerlilik ve eşdeğerliğin denetlenmesi. Niceleme mantığı. Sembolik mantık uygulamaları, elektrik devreleri ve bilgisayar mantığı.
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS GRUBU 2
SOS/AD202 YAŞLILIK SOSYOLOJİSİ
Yaşlanmanın sosyolojik boyutu, demografik yaşlanma ve yaşlılığın ekonomik, politik ve kültürel karşılığı.
SOS/AD204 OSMANLILIK TARTIŞMALARI
Osmanlı toplum ve devlet yapısı, temel tartışmaları, Osmanlılık siyasetinin anlamı.
SOS/AD206 SİNEMA SOSYOLOJİSİ
Sinema ve toplumsal teori, seçilmiş film örnekleri üzerinden toplum ve sinema bağlantısının analizi, sosyolojik perspektiften film analizi.
V. YARIYIL
SOS301 SOSYOLOJİ TARİHİ 3
Alexis de Tocqueville, Friedrich Nietzsche, Ferdinand Tönnies, Georg Simmel, Werner Sombart ve Max Weber'in sosyal teorilerini ve sosyolojik düşünceye etkilerini öğretmek.
SOS303 HUKUK VE SUÇ SOSYOLOJİSİ
Hukuk kavramı, Hukukun sosyolojik/toplumsal temelleri,Türk hukuk sisteminin temel özellikleri.
SOS305 DOĞU-BATI ÇATIŞMASI VE OSMANLILIK
Göçebe-yerleşik çatışması, Doğu-Batı ayrımı, Yunanlılık-Roma, Haçlı Seferleri, Amerika'nın bulunuşu ve sonrası, Osmanlı'nın kuruluşu ve Osmanlılık siyaseti, Osmanlı'nın Batıcılaşması.
SOS307 BATI FELSEFESİ TARİHİ
Platon, Aristoteles, Orta Çağda öne çıkan tartışmalar, Descartes, Spinoza, Hume, Rousseau, Kant, Hegel, Nietzche, Heidegger.
ALAN İÇİ SEÇMELİ DERS GRUBU 1
SOS309 İKTİSAT SOSYOLOJİSİ
Ekonomik kavramların sosyal bünyedeki değerlendirilmeleri, yerleri ve önemleri, ayrıca ekonomik sistemler ile sosyal sistemler arasında karşılaştırmalı analizler.
SOS311 AİLE SOSYOLOJİSİ
Ailenin tarihi tanımı, türleri ve aile kurumunda yaşanan değişimler.
SOS313 GÖÇ SOSYOLOJİSİ
Göç Tanımları, Günümüz dünyasında göç hareketleri, göçün ortaya çıkma nedenlerine ve devamlılığına ilişkin kuramlar.
SOS315 SANAT SOSYOLOJİSİ
Sanat sosyolojisi en geniş anlamıyla sanat ile toplumsal yapı arasındaki ilişkiyi ortaya koyar.
SOS317 KIR SOSYOLOJİSİ
Kır sosyolojisi kuramları ve araştırmaları.
SOS319 POPÜLER KÜLTÜR
Kültür, Popüler Kültür, Kültür endüstrisi ve Medya, Eleştirel Teori, Moda ve popüler kültür, Müzik ve popüler kültür, Sosyal medya ve popüler kültür.
SOS321 SOSYAL BİLİMLERDE İSTATİSTİK
Öğrencilere istatistikle ilgili temel kavramların, yöntemlerin ve uygulamalarının öğretilmesidir.
SOS323 TÜRKİYE'DE SOSYAL PROBLEMLER
Sosyal problemler neler? Sosyoloji ve sosyal problemler arasındaki ilişki neden önemlidir? Bireysel ve sosyal problemler? Sosyal problemlerle ilgili bazı temel kavramlar: sapkın davranış, değer çatışması, sosyal çözülme, kurumsal krizler-sosyal problemlere sosyolojik teorik yaklaşımlar nelerdir? Türkiye'de sosyal sorunların ve sosyal sorunların geleceği.
SOS325 KÜÇÜK GRUPLAR SOSYOLOJİSİ
Küçük Grup ve Özellikleri, Sosyal Gruplar, Grup Yapısı, Grup Niteliği ve Grup Fonksiyonları, Grup Oluşumu İle İlgili Teoriler, Gruplarda Liderlik, Sosyal Grup Tipleri.
SOS327 İLETİŞİM SOSYOLOJİSİ
İletişim sosyolojisinin alanı, kitle iletişimin niteliği, kitle iletişimi ve kamuoyu, kitle iletişimi üzerine yaklaşımlar, medya ve siyasal toplumsallaşma, medya ve ideoloji, medya ve demokrasi, medya ve reklam, medya etiği, kitle iletişim ve küreselleşme.
SOS329 TÜKETİM SOSYOLOJİSİ
Tüketicinin tanımı ve türleri -Tüketici davranışları ve bu davranışları etkileyen faktörler -Tüketim psikolojisi ve sosyolojisi -Tüketim psikolojisini ve sosyolojisini etkileyen faktörler -Tüketim kültürü -Tüketim çılgınlığı (Moda, reklam, alışveriş mekanları, hediye verme, plansız, sembolik ve hedonik tüketim vb.).
SOS331 OSMANLICAYA GİRİŞ
18,19 ve 20. yüzyıl Osmanlı Türkçesiyle yazılmış basit matbu metinleridir.
VI. YARIYIL
SOS302 SOSYOLOJİ TARİHİ 4
Émile Durkheim, Vilfredo Pareto, Bronislaw Kaspar Malinowski, George Herbert Mead, Robert Ezra Park ve Thorstein Veblen’in sosyal teorilerini ve sosyolojik düşünceye etkilerini öğretmek.
SOS304 TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISI
Osmanlı Toplum yapısının özellikleri, Osmanlı Ekonomik sistemi; Çöküşe aranan çareler: Batılılaşma, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Birinci ve İkinci meşrutiyet, İttihat ve Terakki; Kemalist dönem, Cumhuriyet rejiminin düşünsel, ekonomik ve siyasal temelleri; İhtilalden Post modern darbeye kadar askeri müdahaleler.
SOS306 DİN SOSYOLOJİSİ
Din kavramı, din-toplum ilişkisi, Doğu ve Batı dinleri.
SOS308 DOĞU FELSEFESİ TARİHİ
Hint felsefesi, Budizm, Çin Felsefesi, İslam Felsefesi.
ALAN İÇİ SEÇMELİ DERS GRUBU 2
SOS312 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ
Teknolojik gelişme ile birlikte değişen uzmanlaşma süreci, endüstrileşmenin nedenleri, özellikleri ve etkileri, toplumsal yapı ile endüstriyel kurumların ilişkisi, sendikalar ve mesleki dernekler, çalışma gruplarının yapısı, bürokrasi.
SOS314 EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ
Edebiyat ve Sosyoloji ilimleri arasındaki yakınlık.
SOS316 ÇEVRE SOSYOLOJİSİ
Çevre sosyolojisi kuramları.
SOS318 TURİZM SOSYOLOJİSİ
Sosyoloji disiplini çerçevesinden turizmin topluma ve kültüre etkileri.
SOS320 EĞİTİM SOSYOLOJİSİ
Bu derste sosyolojinin eğitime yaklaşımı; kültür ,eğitim ve toplumsal tabakalaşma ilişkisi farklı sosyoloji kuramları temelinde ele alınacaktır. Eğitim bilimleri ve sosyolojinin eğitime yaklaşımı arasındaki fark üzerinde durulacak, eğitim felsefesine değinilecek ve işlevselci kuram çerçevesinde eğitim irdelenecektir. İşlevselci kuram ele alındıktan sonra bu kuramın eleştirisi çerçevesinde eleştirel sosyoloji geleneğinden gelen farklı düşünürlerin eğitime ilişkin düşünceleri analiz edilecektir.
SOS322 DEMOGRAFYA
Demografinin temel kavramları, ilgili teorileri ve uygulamaları.
SOS324 TOPLUMSAL CİNSİYET
Toplumsal cinsiyet tanımı, kuramları; toplumsal cinsiyet eşitsizliği.
SOS326 OSMANLI ARAŞTIRMALARI 1
Osmanlının kuruluşu, toplum yapısı tartışmaları.
SOS328 MODERNLİĞİN SOSYOLOJİSİ
Modernlik, rasyonalite ve özne; Modernliğin parametreleri, farklı yaklaşımlardan modernliğin eleştirileri.
SOS330 BOŞ ZAMANLAR SOSYOLOJİSİ
Boş Zaman kavramı, Boş zamanın tarihsel süreç içerisindeki dönüşümü, Tüketim ve boş zaman arasındaki ilişki.
SOS332 OSMANLICA METİN ANALİZİ
Osmanlı arşiv belgeleri okutulacaktır.
VII. YARIYIL
SOS401 ÇAĞDAŞ SOSYOLOJİ TEORİLERİ 1
Frankfurt Okulu, tek-boyutlu toplum teorisi, hegemonya teorisi, devletin ideolojik aygıtları teorisi, işlevselcilik, yapısalcılık, çatışma teorisi, iktidar seçkinleri teorisi, sembolik etkileşimcilik, damga teorisi ve sosyal alışveriş teorisini öğretmek.
SOS403 YERLİ SOSYOLOJİ
Yerli sosyolojinin kökleri, metodu, temel kavramları, ana teorisi olan Doğu-Batı çatışması teorisi ve onun temel temsilcileri ayrıntılı olarak öğretmek.
SOS 405 SAĞLIK SOSYOLOJİSİ
Dünya’da ve Türkiye’de sağlık kurumunun gelişimi, temel kavramlar, sağlığı etkileyen faktörler, temel sağlık kuramları, değişme süreçleri.
SOS407 SPOR SOSYOLOJİSİ
Sporun tarihsel süreç içerisinde geçirmiş olduğu aşamalar ve bu aşamaların toplumsal yaşam ile olan bağlantısı;Bir ideolojik alan olarak spor ve toplum üzerindeki etkileri;Sporun; siyaset-ekonomi-medya ile olan bağlantıları;Spordaki şiddet ile toplumsal yaşamdaki şiddet arasındaki bağlantıların sorgulanması.
ALAN İÇİ SEÇMELİ DERS GRUBU 3
SOS409 SOSYAL HİZMETLER
Sosyal hizmet uygulamasında çağdaş kuramlar ve yaklaşımlar ve genelci sosyal hizmet müdahalesi, Sosyal Çalışmacı, Sosyal Hizmet Eğitimi, Sosyal Hizmetin Doğası ve Paradigmaları, Genelci Sosyal Hizmet, Sosyal Yapılandırmacılık, Radikal Sosyal Kişisel Çalışma, İnsan hakları ve Sosyal Hizmet, Sosyal Servislerde Mesleki Çalışma, İletişim ve Sosyal Hizmet, İletişim ve biz.
SOS411 UYGULAMALI SOSYOLOJİ ÇALIŞMASI
Alan çalışması.
SOS413 TÜRK YÖNETİM SİSTEMİ
İran, Bizans ve Türk idare yapısı.
SOS415 SİNEMA SOSYOLOJİSİ
Sinema ve toplumsal teori, seçilmiş film örnekleri üzerinden toplum ve sinema bağlantısının analizi, sosyolojik perspektiften film analizi.
SOS417 BİLİM SOSYOLOJİSİ
Bilim sosyolojik açıdan makro ve mikro düzlemdeki analizlerde, bilim paradigmasındaki değişmeler de sosyo-kültürel değişim süreci içinde ele alınır. Bu çerçevede, bilim olgusu siyasi, iktisadi, coğrafi, sosyal ve kültürel nedenlerin etkileşimi ile oluşan etkileşim örüntüsü zaman ve mekan şartlarına göre incelenir. Makro düzlemde bilim insanları topluluğunun, bilimsel bilgi üretme açısından içinde bulundukları kuruluş/organizasyon şartları ile olan etkileşimleri ele alınırken, mikro düzlemdeki analizlerde bilim insanları topluluğundaki sosyal etkileşimler konu edilir.
SOS419 TÜRKİYE'DE SİYASAL HAREKETLER
Türkçülük, İslamcılık, Batıcılık, Osmanlıcılık ve 1960-1790 dönemi siyasal fikir hareketleri.
SOS421 İSLAM SOSYOLOJİSİ
İslamiyet'in doğuşu, sosyolojik anlamı.
SOS423 AHLAK SOSYOLOJİSİ
Toplumlardaki sosyal gruplardaki ahlâkî ölçü ve kaideleri, bilhassa toplum bütünü içindeki yeri ile oluşumu, işleyiş ve değişimi.
SOS425 OSMANLI ARAŞTIRMALARI 2
Osmanlının kuruluşu, toplum yapısı ve Batıcılaşma süreci.
SOS427 ÇİN SOSYOLOJİSİ
Çin sosyolojisinin temel kavramları, metotları, teorileri ve anahtar sosyologları ayrıntılı olarak öğretilecektir. Çin’in tarihi, düşünce sistemi ve toplumsal yapısı ana hatlarıyla tanıtılacaktır.
SOS429 HİNT SOSYOLOJİSİ
Hint sosyolojisinin temel kavramları, metotları, teorileri ve anahtar sosyologları ayrıntılı olarak öğretilecektir. Hindistan'ın tarihi, düşünce sistemi ve toplumsal yapısı ana hatlarıyla tanıtılacaktır.
SOS431 LATİN AMERİKA SOSYOLOJİSİ
Latin Amerika sosyolojisinin temel kavramları, metotları, teorileri ve anahtar sosyologları ayrıntılı olarak öğretilecektir. Afrika'nın tarihi, düşünce sistemi ve toplumsal yapısı ana hatlarıyla tanıtılacaktır.
SOS433 BASIC CONCEPTS IN SOCIOLOGY 1
Sosyoloji, toplum, toplumsallaşma,kültür, toplumsal kurmlar, Marx Weber ve Durkheim'in klasik kuramları ve kavramları.
VIII. YARIYIL
SOS402 ÇAĞDAŞ SOSYOLOJİ TEORİLERİ 2
Endüstri toplumu teorisi, modernleşme teorisi, bağımlılık teorisi, dünya-sistem teorisi, postmodern teori, post-endüstriyel toplum teorisi, ağ toplumu teorisi, risk toplumu teorisi, yapılaşma teorisi, iktidar teorisi, sınıf teorisi ve beden teorisini öğretmek.
SOS404 BİLGİ SOSYOLOJİSİ
Bilgi türleri, bilginin evrenselliği ve yerelliği, bilgi-toplum ilişkileri, bilgi-ilerleme-teknoloji, yabancılaşma, zihniyet, bilgi toplumu, bilgi-iktidar ve ideoloji ilişkileri bağlamında bilginin toplumsal boyutları.
SOS406 ÇAĞDAŞ FELSEFE TEORİLERİ
20. yy. akımlarına genel bir bakış, J. P. Sartre, P. Feyerabend, J. Derrida, M. Foucault, J. Baudrillard, L. Althusser, P. Ricoeur, H. G. Gadamer.
SOS408 DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ
Değişim, sosyal değişim, gelişme, temel teoriler.
ALAN İÇİ SEÇMELİ DERS GRUBU 4
SOS410 YAŞLILIK SOSYOLOJİSİ
Yaşlanmanın sosyolojik boyutu, demografik yaşlanma ve yaşlılığın ekonomik, politik ve kültürel karşılığı.
SOS412 ÇOCUKLUK VE GENÇLİK SOSYOLOJİSİ
Çocukluk ve gençlik konularındaki kuramsal ve metodolojik yaklaşımlar.
SOS414 ÖLÜM SOSYOLOJİSİ
İnsanın ölüme karşı verdiği yanıtlar, ölme ve matem törenlerinin sosyo-kültürel, kişilerarası ve bireysel bağlamları, Çocuk eğitiminde ölüm algısı, törenlerin fonksiyonları, ötenazi, intihar, Ölüm endüstrisi, yaşlılık ve ölüm.
SOS416 ENGELLİLİK SOSYOLOJİSİ
Engelliliğin ve engelli birey olmanın fiziksel ve sosyal tanımı, engellilik araştırmalarının tarihçesi gelişimi, sağlık sosyolojisi kapsamında engellilik.
SOS418 ÇALIŞMA SOSYOLOJİSİ
Çalışmanın tanımı tarihi, çalışma sosyolojisi kuramcıları, sanayi sonrası toplumda çalışmanın yeri ve koşulları, günümüzde çalışma deneyimi.
SOS420 SOSYOLOJİ PROJESİ
Araştırma raporu yazımı.
SOS422 FELSEFENİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Felsefenin doğuşu, İlk Çağ, Orta Çağ ve Yeni Çağ felsefesi.
SOS424 TOPLUMSAL HAREKETLER
Toplumsal hareketlerin eski ve yeni dönemlerde nasıl bir dönüşüm geçirdiğinin incelenmesi; yeni toplumsal hareketlerin sosyal, ekonomik ve politik temellerinin irdelenmesi.
SOS426 TÜRKİYE'DE DİN OLGUSU
Anadolu'da İslamiyet ve Türk Tarihi.
SOS428 ORYANTALİZM TARTIŞMALARI
Sömürgecilik Çağı, Oryantalizmin Tanımı ve Uygulamaları; Akademik Oryantalizm; Bilgi ve İktidar; İktidar ve Temsil; Doğuya İlişkin Temsiller; Tipolojik Zaman Kavrayışı; Oksidentalizm; Oryantalizmin ve Oksidentalizmin Eleştirisi.
SOS430 AFRİKA SOSYOLOJİSİ
Afrika sosyolojisinin temel kavramları, metotları, teorileri ve anahtar sosyologları ayrıntılı olarak öğretilecektir. Afrika'nın tarihi, düşünce sistemi ve toplumsal yapısı ana hatlarıyla tanıtılacaktır.
SOS432 RUS SOSYOLOJİSİ
Rus sosyolojisinin temel kavramları, metotları, teorileri ve anahtar sosyologları ayrıntılı olarak öğretilecektir. Rusya'nın tarihi, düşünce sistemi ve toplumsal yapısı ana hatlarıyla tanıtılacaktır.
SOS434 BASIC CONCEPTS IN SOCIOLOGY 2
Derste temel sosyolojik kavramların İngilizce karşılıkları tartışılacak ve öğrencilere İngilizce dilindeki temel sosyolojik metinleri okuma becerisi kazandırılacaktır.