GENEL BİLGİ
İzmir Bakırçay Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde eğitime başlamıştır.
Bölümümüzde iki Profesör, dört Doçent ve üç Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Ayrıca bölümümüzdeki psikoloji derslerini Psikoloji Bölümü öğretim üyeleri vermektedirler.
Sosyoloji Bölümü’ndeki dersler üç grupta toplanabilir. İlk grupta, sosyoloji tarihi, sosyolojik teori ve metodolojiye odaklanan dersler yer almaktadır. Bu derslerde, öğrenciler klasik ve çağdaş sosyologların topluma bakış açılarını öğrenmekte, toplumu ve onun sorunlarını anlamak için kullanacakları teorik ve metodolojik araçları kavramaktadırlar. İkinci grupta, sosyolojinin odaklandığı aile, eğitim, siyaset, din, ahlak, sağlık, yaşlılık, kır, kent, göç, çevre, hukuk, suç, bilgi, bilim, iletişim, sinema ve spor alanlarında dersler yer almaktadır. Üçüncü grupta ise, Türk sosyolojisi, Türkiye’nin toplumsal yapısı, kültürü ve değişimi üzerine yoğunlaşan dersler vardır.
Bölümümüzün müfredatında 3. sınıftan itibaren seçmeli ders havuzunda sosyolojideki gelişmelere göre hazırlanmış çok sayıda seçmeli dersimiz vardır. Amacımız, öğrencilerimizi hem teorik derslerle hem de saha araştırmasına yönelik derslerle donanımlı bir şekilde yetiştirmektir. Bölümümüzde, sosyolojik bilgilerini geliştiren ve doğru bir biçimde ifade etmeye çalışan, yaşadığı toplumun refah düzeyinin artmasına katkı sunan ve Türkiye’nin çıkarına hareket eden sosyologlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrencilerimizin başarılı birer sosyolog olmaları, bölümümüzün ana hedefidir.
Bölümümüzde Lisans programı müfredatında temel sosyoloji derslerinin yanı sıra 16 kredi psikoloji, 16 kredi felsefe ve 8 kredi mantık dersleri yer almaktadır. Öğrencilerimiz sosyoloji derslerinin yanı sıra toplam 40 kredi felsefe, psikoloji ve mantık derslerini aldıklarında liselerde “Felsefe Grubu Öğretmeni” olmak için gerekli en önemli şartı yerine getirmiş olmaktadırlar. Öğrencilerimiz toplamda 167 kredi dersi başarıyla tamamladıklarında bölümden mezun olmaktadırlar.
Öğrencilerimiz, mezun olduklarında “sosyolog” unvanı almaktadırlar. Mezunlarımız kamu kuruluşlarında ve özel sektörde iş bulma imkânına sahiptirler.
Bölümümüzde "Yandal Programı" ve "Çift Anadal Programı" mevcuttur.
Bölümümüzde Lisans programının yanında 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde açılan Tezli Yüksek Lisans programı ve 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde açılan Doktora programı da vardır. Bölümümüzde Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programlarının olması başarılı Lisans öğrencilerimize lisansüstü eğitime devam etmeleri ve üniversitelerde akademisyen olmaları için büyük bir fırsat sunmaktadır.