GENEL BİLGİ

Sosyoloji Doktora Programının amacı, bireye, birey-toplum ilişkisine, topluma ve dünyaya daha geniş bir perspektiften eleştirel bakabilen, özgün bir sosyolojik araştırma yapma yeteneği kazanmış ve sosyolojik tahayyül gücü gelişmiş olan sosyologlar yetiştirmektir. Sosyoloji Doktora Programı, öğrencilerin bireyi, toplumu ve dünyayı daha etraflıca kavrama imkânlarını artırabilmelerini, günümüzün ana sorunları üzerine düşünebilmelerini, sosyal problemleri tartışabilmelerini ve çözüm önerileri sunabilmelerini hedeflemektedir. Bunun için Sosyoloji Doktora Programında öğrencilerin sosyolojinin ana konuları, kavramları, teorileri ve yaklaşımları hakkında detaylı bilgi sahibi olmalarına, klasik ve çağdaş sosyologların temel fikirlerine odaklanmalarına, sosyolojinin teorik ve metodolojik yönünü önemsemelerine, sosyoloji alanında literatürü yakından takip etmelerine, ilgi alanları doğrultusunda uzmanlaşmalarına, sosyolojik bilgilerini sürekli olarak geliştirmelerine, araştırma yöntem ve tekniklerini doğru kullanmalarına, akademik etik kurallarına uymalarına, bağımsız ve özgün araştırma yapma yeteneği kazanmalarına, sosyolojiye katkı sunan orijinal tez yazmalarına, ulusal ve uluslararası dergilerde yayın yapmalarına, sosyoloji alanındaki bilimsel toplantılara katılmalarına ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlamalarına yönelik bir eğitim verilmektedir.

Sosyoloji Doktora Programı, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında açılmıştır. Sosyoloji Doktora Programındaki dersler, öğretim üyelerinin çalışma alanları doğrultusunda açılmıştır. Programda, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği, Günümüzde Sosyal Teori, Türkiye’de Spor Sosyolojisi, Din ve Toplum, Tarih ve Sosyal Teori, Sosyolojide Yeni Metodolojik Tartışmalar, Çevresel İletişim, Osmanlı Modernleşmesi ve Toplum, Postmodernizm, Toplum ve Sağlık, Seminer adlı dersler verilmektedir.

Sosyoloji Doktora Programına başvuracak öğrencilerin YÖK tarafından kabul edilen Sosyoloji Lisans diplomasına sahip olması, Sosyoloji Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı mezunu olması, Yüksek Lisans not ortalamasının en az 2,75/4,00 olması, ALES sınavından başvurulan programın öngördüğü puan türünde 65 puandan az olmamak şartıyla Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nın istediği puanı almış olması, yabancı dil koşulu olarak YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olması gerekir. Ayrıca Sosyoloji Doktora Programına başvuracak öğrencilerin ilanda yer alan mezuniyet şartlarını taşıması gerekir.

Sosyoloji Doktora Programında öğrenciler, sosyolojide ve yoğunlaştıkları sosyolojinin alt alanlarında ayrıntılı bir bilgi birikimine sahip olurlar. Sosyolojinin farklı alanlarında uzmanlaşırlar. Sosyoloji Doktora Programına devam eden öğrenciler, doktora eğitimleri sırasında Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi sınavını kazandıkları takdirde Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi olabilirler. Sosyoloji Doktora Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler “Doktora Derecesi” alırlar. Sosyoloji Doktora Programını bitirenler, üniversitelerde Doktor Öğretim Üyesi olabilirler, post-doktora yapabilirler, uzmanlık alanlarıyla bağlantılı olarak devlet kurumlarında ve özel sektörde araştırmacı olarak çalışabilirler.

Sosyoloji Doktora Programında ders veren akademisyenler şunlardır: Prof. Dr. Sezgin Kızılçelik, Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Prof. Dr. Çağrı Eryılmaz, Doç. Dr. Yüksel Yıldırım, Doç. Dr. Emre Öztürk, Doç. Dr. Selin Atalay, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kaytan Gümürdü