GENEL BİLGİ

Sosyoloji Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programının amacı, öğrencilerin topluma ve dünyaya geniş bir perspektiften bakabilmelerini, sosyal sorunlarına çözüm üretebilmelerini sağlamaktır. Bunun için Tezli Yüksek Lisans Programı, sosyolojideki teorik ve metodolojik tartışmalara ilgi duyan, sosyoloji alanında literatürü yakından takip eden, sosyolojik bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilen, eleştirel düşünebilen, sorgulayan, akademik etik kurallarına bağlı olan, ilgi alanları doğrultusunda uzmanlaşan, temel sosyolojik kavramlar, kuramlar ve yaklaşımlar hakkında detaylı bilgi sahibi olan, araştırma yöntem ve tekniklerini doğru kullanan, sosyolojik bilgilerini sürekli olarak geliştiren ve doğru bir biçimde ifade etmeye çalışan, yaşadığı toplumun ilerlemesine ve refah düzeyinin artmasına katkı sunan, ülkesinin çıkarına hareket eden donanımlı sosyologlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Tezli Yüksek Lisans Programında öğrencilerin bağımsız ve özgün bir sosyolojik araştırma yapma yeteneği kazanmalarına ve sosyolojik tahayyül gücünü geliştirmelerine yönelik bir eğitim verilmektedir.

Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında açılmıştır. Programda yer alan dersler, öğretim üyelerinin çalışma alanları doğrultusunda açılmıştır. Programda, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği, Çağdaş Batı Sosyolojisi, Uygarlık Tarihi Tartışmaları, Gündelik Hayat Sosyolojisi, Toplum-Çevre Etkileşimi, Türkiye’de Popüler Kültür, Sağlık Sosyolojisinde Güncel Tartışmalar, Hermeneutik Üzerine Tartışmalar, Küresel Sosyoloji, Ulusötesi Göç Çalışmaları ve Seminer adlı dersler verilmektedir.

Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak öğrencilerin, YÖK tarafından kabul edilen Sosyoloji Lisans diplomasına sahip olması, ilanda yer alan mezuniyet şartlarını taşıması ve ALES sınavından başvurulan programın öngördüğü puan türünde 60 puandan az olmamak şartıyla Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nın istediği puanı almış olması gerekir.

Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı iki yarıyıl ders dönemi ve iki yarıyıl tez dönemi olmak üzere toplam dört yarıyıldan oluşmaktadır. Bu programdaki öğrencilerin tez aşamasına geçebilmesi için, EABD Başkanlığı’nın öngördüğü en az “60” AKTS kredilik zorunlu ve seçimlik dersten başarılı olması gerekir. Öğrencilerin mezun olabilmesi için “120” AKTS gereklidir.

Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, akademik kariyer yapmayı düşünen, öncelikli olarak Araştırma Görevlisi olmak ve sosyolojide doktora yapmak isteyen öğrenciler için gerekli olan bir programdır. Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programında öğrenciler, kendi ilgi alanları doğrultusunda önemli ve ayrıntılı bir bilgi birikimine sahip olurlar. Doktora öncesinde uzmanlık alanlarını belirlerler.

Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programına devam eden öğrenciler, üniversitelerde Araştırma Görevlisi sınavlarına müracaat edebilirler, sınavı kazandıkları takdirde Araştırma Görevlisi olabilirler. Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrenciler “Yüksek Lisans Derecesi” alırlar, Öğretim Görevlisi sınavını kazandıklarında Öğretim Görevlisi olabilirler. Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programını bitiren öğrenciler, üniversitelerin yanı sıra devlet kurumlarında ve özel sektörde çalışabilirler.

Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programında ders veren akademisyenler şunlardır: Prof. Dr. Sezgin Kızılçelik, Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Prof. Dr. Çağrı Eryılmaz, Doç. Dr. Yüksel Yıldırım, Doç. Dr. Emre Öztürk, Doç. Dr. Selin Atalay, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kaytan Gümürdü